Vinkit

Myllärin mittasanasto Mittamuunnoksia Paljonko desi painaa? Amerikkalaiset ja brittiläiset mitat Jäikö parannettavaa? Taikinoiden valmistus

 

Myllärin mittasanasto

Leivontareseptit sisältävät runsain mitoin erilaisia lyhenteitä.
Tässä yleisimpiä:

tl = teelusikka
rkl = ruokalusikka
dl = desilitra
kkp = kahvikuppi
mm = maustemitta
l = litra
g = gramma
kg =kilogramma
pkt = paketti
tlk = tölkki
prk = purkki
rs =rasia
ps =pussi
myllarin_uuni_leipuritesti4

Mittamuunnoksia

Toisinaan leivonnassa tulee vastaan tilanteita, jolloin tarvittava mitta-astia on tiskikoneessa, tai sopivaa vaakaa ei ole käytettävissä. Keräsimme hieman mittamuunnoksia tällaisten tilanteiden varalle.

1 dl = 7 rkl
1 rkl = 3 tl = 15 ml
1 tl = 5 ml
1 mm (maustemitta) = 1 ml
100 g voita tai margariinia = sulatettuna 1 dl
100 g rasvaa vastaa 1 dl öljyä
1 pkt hiivaa = 50 g
1 kkp = 1 1/2 dl

1 dl kookoshiutaleita = 35 g
1 dl mantelilastuja = 65 g
1 dl sokeria = 85 g
1 dl tomusokeria = 60 g
1 dl fariinisokeria = 70 g
1 dl siirappia = 140 g
1 dl kaakaojauhetta = 40 g
1 dl juustoraastetta = 50 g
1 dl rahkaa = 125 g

kattilat

Paljonko desi painaa?

Seuraavassa taulukossa on listattu paljonko yksi desilitra Myllärin Luomu -tuotetta painaa grammoissa:

Myllärin Luomu Hiivaleipäjauho
1 dl = n. 60 g
Myllärin ja Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho
1 dl = n. 65 g
Myllärin ja Myllärin Luomu Ruisjauho
1 dl = n. 55 g
Myllärin ja Myllärin Luomu Sämpyläjauho
1 dl = n. 60 g
Myllärin Luomu Täysjyvävehnäjauho
1 dl = n. 65 g
Myllärin Ciabatta Leipäaines
1 dl = n. 65 g
Myllärin Kuituinen Talonleipäaines
1 dl = n. 65 g
Myllärin Ruisleipäaines
1 dl = n. 65 g
Myllärin Luomu Kaura-, Kuituinen Kaura-, 4-viljan-, Ohra- ja Ruishiutale
1 dl = n. 35 g
Myllärin Luomu 7-viljan hiutale
1 dl = n. 40 g
Myllärin Luomu Kauralese
1 dl = n. 50 g
Myllärin Luomu Mannasuurimo
1 dl = n. 80 g
Myllärin Luomu Rikottu Ohrasuurimo
1 dl = n. 40 g
Myllärin Luomu Riisi
1 dl = n. 85 g
paljonko_desi_painaa

Amerikkalaiset ja brittiläiset mitat

Ulkomaisia reseptikirjoja selatessa vastaan tulee ihania reseptejä, mutta myös vieraita mittayksikköjä. Tässä yleisimmät muutettuna tutumpaan muotoon.

1 teaspoon = 1 tl = 5 ml
1 tablespoon = 1 rkl = 15 ml
3 teaspoon = 1 tablespoon = 1/2 oz = 15 ml
1 oz = 30 ml
3,5 oz = 100 ml = 1 dl
1 oz = 25 g
4 oz = 100 g
1 US cup (8 oz) = 240 ml
2 US cups = 1 pint (480 ml)
1 US pint = 16 oz (4,8 dl nestettä, 5,5 dl kuivatavaraa esim. jauhoja)
1 UK cup = 2,8 dl
1 UK pint = 20 oz (5,7 dl)
1 gallon = 3,75 l
1 ounce = 28,35 g (noin 30 g)
1 kg = 2,2 punds
1 cm = 0,394 tuumaa (inch)
1 tuuma = 2,54 cm
amerikkalaiset_ja_brittilaiset_mitat

Jäikö parannettavaa?

Aina ei leivonnassakaan lopputulos ole onnistunut, vaikka raaka-aineet ja leipurin ammattitaito olisivatkin kunnossa. Olemme koonneet tähän yleisimpiä kotileipurin kohtaamia haasteita ratkaisujen kera. Ja ei syytä huoleen: ensi kerralla sujuu varmasti paljon paremmin!

Leivät ja pullat

Liian kova lopputulos?

Taikina on saattanut olla liian kova. Lisää rasvaa, munia tai nestettä taikinaan.
Alustus- tai nostatusaika on ollut liian lyhyt.
Paistolämpötila on ollut liian matala.
Paisto-aika on ollut liian pitkä.

Liian matalia leivonnaisia?

Taikina on saattanut olla liian pehmeä. Vähennä nesteen määrää.
Nostatusaika on saattanut olla liian pitkä.
Paistolämpötila on voinut olla liian matala.

Leivonnaisen pinta repeilee?

Nostatusaika on ollut liian lyhyt.
Kylmä tai vetoinen nostatuspaikka.
Pinta on päässyt kuivumaan ennen paistamista.

Leivonnaisen pinta on kirjava?

Voitelu on jäänyt epätasaiseksi.

Taikina on huokoisuudeltaan epätasainen?

Kohonneesta taikinasta ei ole vaivattu ilmakuplia pois.
Liian pitkä nostatusaika.

Murotaikinat

Liian kova pohja?

Liian vähän rasvaa tai nestettä.
Taikinaa ei ole sekoitettu riittävästi.
Liian alhainen paistolämpötila.

Muropohja on jäänyt raa’aksi?

Taikina on liian pehmeä: lisää jauhoja.
Paisto-aika on ollut liian lyhyt.
Uunin lämpötila on ollut liian kylmä tai epätasainen.

Sokerikakut

Sokerikakku laskee?

Munia ja sokeria ei ole vatkattu riittävästi.
Kananmunat ovat liian kylmiä vatkautuakseen: ota munat ajoissa huoneenlämpöön.
Kulho tai vatkaimet eivät ole kuivia tai puhtaita.
Liikaa sokeria tai jauhoja.
Liian kuuma paistolämpö.
Väärä taso uunissa: käytä alinta ritilätasoa, äläkä avaa luukkua paiston alussa.

Taikinoiden valmistus

Hiivataikina

Hiiva sekoitetaan lämpimään nesteeseen (37 °C), johon lisätään mausteet ja jauho vähitellen. Taikinassa käytettävä rasva lisätään alustuksen loppuvaiheessa ja taikinaa vaivataan runsaasti, jolloin saadaan kunnon sitko ja kuohkea rakenne leivonnaisiin. Mitä suurempi leivonnainen sitä jämäkämpi taikina eli leivottaessa leipää tai pullapitkoa taikinaan lisätään vähän enemmän jauhoja kuin leivottaessa pikkupullia ja sämpylöitä.

Taikinakulho peitetään ja taikinan annetaan kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Kohonnut taikina kaadetaan jauhotetulle pöydälle, paloitellaan ja leivotaan pyörittämällä taikinapalaa reilusti. Leivonnaiset peitetään, kohotetaan ja paistetaan.  Tärkeää on valita oikea paistolämpötila, korkeus uunissa sekä sopivan pitkä paistoaika.

Vinkki!

Leivonnaisille saa rapeamman kuoren suihkuttamalla vettä uuniin paiston alussa tai laittamalla uunin pohjalle n. 1 dl  vettä metallisessa astiassa  paiston ajaksi.

Esitaikina

Esitaikina antaa runsaasti makua vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin.

Esitaikina valmistetaan liottamalla hiiva lämpimään veteen, lisäämällä pari ruokalusikallista siirappia tai sokeria ja noin 6 dl jauhoja 5 dl nestettä kohti. Tämän jälkeen taikina sekoitetaan hyvin ja annetaan käydä (n. 30 – 90 min), kunnes taikina kuplii kunnolla.

Esitaikinaan lisätään loput jauhoista sekä suola, vaivataan ja leivotaan leivät tai sämpylät valmiiksi.

Kylmäleivonta

Kylmäleivonta antaa makua ja rakennetta vehnäpohjaisiin leipiin ja sämpylöihin. Taikina tai leivonnaiset tehdään paistovalmiiksi, annetaan kohota yön yli jääkaapissa ja paistetaan seuraavana päivänä. Kylmäleivonnassa on huomioitava, että taikina tehdään kylmään veteen ja että hiivamäärän tulee olla ½ reseptissä mainitusta määrästä.

Aamulla leivonnaisten annetaan lämmetä noin 15 minuuttia ennen paistamista.

Uuni lämmitetään 250 °C:een ja 5 minuutin paiston jälkeen lämpötila lasketaan 225 °C:een. Erilaisilla paistolämmöillä saa erilaisen leivontatuloksen.

Murotaikina

Murotaikina soveltuu piirakkapohjiin, leivoksiin ja pikkuleipiin.

Voi ja sokeri sekoitetaan hyvin, minkä jälkeen munat lisätään yksitellen. Jauhoina voi käyttää leivontakarkeita tai täysjyvävehnäjauhoja  Jauhoihin voi myös lisätä kauraleseitä, mitkä antavat leivonnaiselle hyvän rakenteen.

Leivokset ja pikkuleivät paistetaan uunin alatasolla 200 oC:ssa 5-10 min, piirakat uunin alatasolla, 200 °C:ssa , n. 30-40 min riippuen täytteestä ja piirakkapohjan paksuudesta.

Sokerikakkutaikina

Sokerikakkutaikina on helppo perustaikina, jota voidaan käyttää esim. täytekakkujen, kääretorttujen ja kahvikakkujen leivonnassa.

Tärkeää on, että kananmunat ovat huoneenlämpöisiä, jolloin muna-sokerivaahdosta tulee kuohkeaa. Muna-sokerivaahto on vatkattu riittävän ”jämäkäksi”, kun voit valuttaa kirjaimen taikinan pintaan taikinalla.

Jauhot lisätään siivilän läpi ja sekoitetaan varovasti.  Vispilää ei saa kopauttaa kulhon reunaan, koska taikinan rakenne saattaa vaurioitua. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja paistetaan uunin alatasolla noin 175 °C lämpötilassa.

Vinkki! Älä avaa uunin luukkua paiston alussa! Avaa vasta pinnan ollessa kypsänvärinen. Kokeile leivonnaisen kypsyyttä puutikulla  (varras- tai cocktailtikku). Kakku on kypsää, kun se ei tartu tikkuun.